Rechtbanken onveilig door geldgebrek

De alarm- en veiligheidsinstallaties van verschillende rechtbanken krijgen al jaren geen onderhoud meer. "De toestand is hopeloos", staat in een interne nota van Justitie waarover De Standaard bericht.

Het geld dat de rechtbanken dit jaar mochten uitgeven voor hun werking, zo'n 59 miljoen euro, is al op. Er is enkel nog een beetje over voor dringende uitgaven zoals postzegels. Een nota van het Directoraat-Generaal Rechterlijke Organisatie bij de FOD (federale overheidsdienst) Justitie windt er geen doekjes om: "De toestand is hopeloos."

Veruit het meest verontrustend zijn de problemen die ontstaan door het gebrekkig onderhoud van veiligheidsinstallaties. "De risico's zijn legio", staat in de nota. Enkele voorbeelden: "Brand wordt niet gedetecteerd. De beveiliging van gebouwen is niet gegarandeerd. Inbraak wordt niet gedetecteerd."

Alles samen is er een achterstand van 800.000 euro bij de onderhoudscontracten van veiligheidsinstallaties in Ieper, Kortrijk, Veurne, Dendermonde, Gent, Turnhout, Hasselt en verschillende Brusselse gebouwen. Ook in Franstalig België zijn er problemen.