Huis kopen? Te laat voor woonbonus

Wie nu nog snel een huis wil kopen in de hoop te kunnen genieten van de oude woonbonus, is er zo goed als zeker aan voor de moeite. Dat meldt VTM NIEUWS op basis van cijfers van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat.

In september en oktober hebben opvallend veel mensen vastgoed gekocht om nog in aanmerking te kunnen komen voor de woonbonus, die begin volgend jaar afgeschaft wordt. Door die toeloop hebben de meeste notarissen een grote dossierachterstand opgelopen.

“Telkens als een eigendom verkocht is dan moet de notaris een honderdtal verschillende opzoekingen doen om te onderzoeken of alles in orde is met het eigendom”, zegt Bart Van Opstal, voorzitter van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat. “Die informatie komt van verschillende administraties binnen en moet allemaal verwerkt worden in de akte. En dat moet allemaal nog gebeuren voor het einde van het jaar. Het is dus ongetwijfeld zo dat de mensen die nu op zoek zijn naar een eigendom te laat zijn.“

Wie nu een huis koopt, moet dus haast zeker tot volgend jaar geduld hebben voor de notariële akte verlijdt. En de datum van die akte bepaalt of je nog op een woonbonus kan rekenen of niet. Wie pas na Nieuwjaar zijn akte krijgt, is dus te laat.

Ongeziene vastgoedverkoop

De cijfers van de federatie van notarissen bewijzen dat veel Vlamingen nog snel van de woonbonus hopen te profiteren. In september telde de federatie 13 procent meer vastgoedtransacties in Vlaanderen dan in september vorig jaar. In oktober steeg dat aantal nog eens met een derde. Een ongeziene trend, volgens de notarissen.