16 gewonden bij treinbotsing

Bij een ongeval op het spoor tussen Linkebeek en Eigenbrakel zijn twee treinen op elkaar gereden. Dat meldt Infrabel. Bij het ongeval vielen zestien lichtgewonden, onder wie de bestuurder van de werktrein. Het rampenplan is niet afgekondigd. "Gezien de snelheid van de interventie en de efficiënte hulpdiensten, is besloten geen rampenplan af te kondigen", verduidelijkt burgemeester Damien Thiery. Mogelijk kon de werktrein niet op tijd remmen door bladeren op de sporen.

De zestien gewonden zijn naar drie ziekenhuizen overgebracht: het Erasmusziekenhuis in Anderlecht, het ziekenhuis van Halle en Sint-Elisabeth in Ukkel. De overige passagiers van de trein tussen Eigenbrakel en Aalst werden met bussen van de MIVB naar het Zuidstation gebracht. De politie en de medisch inspecteur die ter plaatse kwamen, achtten het niet nodig om het rampenplan af te kondigen. "De zaken zien er goed uit, de hulpdiensten waren snel ter plaatse", aldus Thiery.

"Het ongeval gebeurde kort na 13.30 uur", zegt Nathalie Pierard van de NMBS. "De L-trein tussen Eigenbrakel en Aalst had net het station van Linkebeek verlaten en reed aan een lage snelheid toen hij langs achter werd aangereden door een werktrein van Infrabel. De trein vervoerde 41 passagiers, waarvan er een 15-tal lichtgewond raakten en naar het ziekenhuis werden gebracht. De andere passagiers werden met de bus weggebracht. Gelukkig gebeurde het ongeval op een goed bereikbare plaats, zodat de evacuatie vlot verliep."

Volgens bronnen ter plaatse zou het remsysteem in Linkebeek naar behoren gewerkt hebben maar zou er zich toch een aanrijding voorgedaan hebben omdat de sporen te glad waren door bladeren die op de sporen gevallen waren.

OPROEP: was je getuige van het treinongeval? Laat het ons weten via 4040, 4040@vtm.be of de VTM NIEUWS-app.