"Prijsstijging is onvermijdelijk"

Vorige week viel een lijk uit de kast toen bleek dat groenestroomcertificaten een put van 1,7 miljard euro hebben geslagen. Meteen waren er signalen dat de energieprijs met 30% kon stijgen voor consumenten. Een stijging waar ook Vlaams Minister van Energie Annemie Turtelboom (Open Vld) weinig aan kan doen: “De prijs zal stijgen, maar we bekijken hoe we het kunnen beperken.”

Ook aan de grootte van de stijging, die 30%, kan weinig gedaan worden: “Het is mogelijk dat het over zo’n stijging zal gaan. Maar we kunnen dat bijvoorbeeld proberen te spreiden in de tijd. We bekijken nu wat we kunnen doen.”

Turtelboom benadrukt dat de oplossing ook elders gezocht kan worden: “Als het energieverbruik daalt, daalt de factuur. We moeten mensen echt aansporen om dat te doen.”

Nochtans zat die financiële put er al even aan te komen, maar Turtelboom schuift de zwartepiet door: “De ontsporing is in 2010 gestart, toen wij in de oppositie zaten.” Toch werd het systeem mee gelanceerd door de liberalen: “Het subsidieniveau heeft te lang op een te hoog niveau gestaan. Nu moeten we de factuur betalen”, blijft Turtelboom wat op de vlakte.

Ook op de opmerking dat de liberalen de hervorming van de certificaten hebben tegengehouden in het verleden, antwoordt Turtelboom ontwijkend: “We mogen de kop niet langer in het zand steken en de mensen aanzetten om te investeren in hernieuwbare energie.”