"Vier keer meer isolatieaanvragen"

Vlaams minister Annemie Turtelboom (Open Vld) liet afgelopen week een bommetje vallen toen bleek dat de registratierechten bij de aankoop van een woning aangepakt zouden worden. Er was vooral onrust over een verhoging van de registratierechten, hier en daar was er sprake van het schrappen van het zogenoemde klein beschrijf. “Daar is nooit sprake van geweest”, zegt minister Turtelboom.

“We willen enkel de complexiteit van het systeem aanpakken. Daar is ook het notariaat vragende partij voor”. Volgens Turtelboom is het doel vooral om woningen voor iedereen betaalbaar te houden: “Een eigen huis is een bescherming tegen armoede. Er is dus geen sprake van het schrappen van klein beschrijf of een verhoging van de registratierechten. Enige voorwaarde is dat het betaalbaar blijft voor de overheid.”

Toch lijkt de Vlaamse regering nieuwe eigenaars en potentiële kopers te raken in hun portemonnee, door de isolatiepremies te doen zakken. “Er is de afgelopen twee jaar een daling van 37% geweest in het aantal aanvragen voor dakisolatie. De verlaging die we nu willen doorvoeren moet vooral een gedragswijziging bewerkstelligen.” En die aanpak werkt, aldus Turtelboom: “Sinds de bekendmaking zijn er vier keer meer aanvragen voor dakisolatie”, verduidelijkt ze.

Bewijst die rush dan niet dat er wel nood is aan die hoge premies: “Wij willen enkel de mensen aanporren. Doe het nu en wacht niet.”