Antwerpen: Groot tekort pleeggezinnen

In de provincie Antwerpen wachten momenteel 119 kindjes tussen 0 en 6 jaar op een pleeggezin. In de rest van Vlaanderen is de situatie al niet veel beter. Pleegzorg Vlaanderen plant daarom een actie in verschillende stations om potentiële pleegouders te informeren.

"Net voor de allerkleinsten is het belangrijk dat ze de nestwarmte van een gezin kunnen voelen, om zich op een veilige manier te kunnen hechten en de eerste stapjes te zetten naar hun verdere leven", zegt Niels Heselmans van Pleegzorg Vlaanderen. "We zijn er zeker van dat er in Antwerpen nog heel wat warme gezinnen zijn die kinderen in moeilijke omstandigheden willen opvangen en een eigen plekje willen geven. We zijn vooral op zoek naar gezinnen die een langdurig engagement willen aangaan of zelfs een pleegkind willen laten opgroeien tot het op eigen benen kan staan."

Campagne

Volgens Heselmans staan tot vier op op de tien ouders open om een pleeggezin te vormen, maar blijft de uiteindelijke drempel hoog. "We nodigen iedereen met onze actie uit om pleegzorg eens door een andere bril te bekijken, zonder vooroordelen", zegt Heselmans. "Iedereen kan ook ons verhaal komen ontdekken op het dak van het MAS op vrijdagavond 21 november, tijdens de Week van de Pleegzorg. Op het einde van die week hopen we dat we evenveel kandidaat-pleegouders bij elkaar hebben gebracht in onze provincie als er jonge kinderen zijn die wachten op een pleeggezin, 119 dus."