Gemeente wil pedofiele priester niet

Het schepencollege van Middelkerke heeft vanmorgen in spoed samengezeten om een gezamenlijk standpunt in te nemen over de benoeming van de nieuwe pastoor. Ze hebben een brief opgesteld gericht aan de bisschop om alsnog de benoeming tegen te houden. Die hebben ze vanmorgen nog via mail verstuurd.

Normaal gezien wordt Tom F. morgen op 1 november officieel de nieuwe pastoor van drie parochies in Middelkerke. Maar zijn benoeming krijgt veel kritiek. Veel mensen in de gemeente zijn tegen zijn komst omdat de man eerder werd veroordeeld voor de aanranding van een jongen van 17. De rechtbank van Ieper gaf hem daarvoor in 2009 opschorting van straf. Geen celstraf dus, maar wel strenge voorwaarden voor vijf jaar. Die voorwaarden zijn nu vervallen, maar toch wil de gemeente de benoeming tegenhouden.

"Maak benoeming ongedaan"

In de brief naar de bischoppenraad, schrijft de gemeente onder meer het volgende: “Zonder ons uit te willen spreken over de juridische aspecten van de zaak zijn we ervan overtuigd dat de persoon van de nieuwe priester niet te verenigen valt met de verwachtingen die leven in de lokale gemeenschap ten aanzien van een figuur die een belangrijke morele en voorbeeldfunctie heeft. Daarom vragen wij uitdrukkelijk om uw benoemingsbesluit opnieuw in overweging te willen nemen en ongedaan te maken.”

Op het bisdom hebben ze de brief ontvangen. Het is een agendapunt op de wekelijkse bisschoppenraad, die op dit moment aan de gang is, en waar de bisschop samen zit met zijn vier vicarissen. Later op de dag wordt meer nieuws verwacht.