Ruim 300 cellen staan leeg

De gevangenis van Beveren en vooral die van het Henegouwse Leuze zijn onderbenut. Ruim 300 plaatsen voor gedetineerden zijn niet ingevuld. Dat is onder andere te lezen in De Standaard.

Bijna een halfjaar geleden ging de gevangenis van Leuze open. De instelling heeft een capaciteit van 312 gedetineerden. Vandaag verblijft er slechts een zeventigtal mensen. "Moeilijk te begrijpen dat daar meer dan tweehonderd plaatsen gewoon niet worden ingevuld", zegt Gino Hoppe van de socialistische vakbond ACOD. Hetzelfde doet zich voor in de gevangenis van Beveren. Daar is ook plaats voor 312 gedetineerden, maar er wonen er ongeveer 200.

De reden voor de onderbenutting van de cellen heeft te maken met het tekort aan cipiers. Het aantal bewoners van een gevangenis hangt af van hoeveel mensen er zijn om ze te bewaken. Maar omdat de federale overheid het aantal aanwervingen bij alle diensten beperkt, zijn er momenteel te weinig cipiers om in Beveren en Leuze de volledige capaciteit te benutten. Die driehonderd extra plaatsen zouden de overbevolking in de gevangenissen gevoelig kunnen verminderen.