Oppassen met droge paddenstoelen

Op gedroogde bospaddenstoelen zitten vaak pesticidenresiduen en soms zelfs verboden pesticiden. Dat blijkt uit een onderzoek van Test-Aankoop. "De consument kiest het best voor vers", aldus de consumentenorganisatie.

Test-Aankoop onderzocht 32 stalen bospaddenstoelen, waaronder veertien verse, twaalf gedroogde en zes opgelegde. Enkel op de gedroogde exemplaren werden pesticidenresiduen gevonden en op acht van de twaalf stalen werden zelfs meerdere soorten pesticiden aangetroffen. "Sommige stalen bleven wel onder de wettelijke normen voor de verschillende pesticidenresiduen apart, maar bleken tot zeven soorten pesticidenresiduen te bevatten", klinkt het. Test-Aankoop eist dan ook meer onderzoek naar de toxiciteit van dergelijke combinaties en heeft de gezondheidsautoriteiten daar al over aangesproken.

Bij vier gedroogde stalen werd daadwerkelijk een probleem vastgesteld: het eekhoorntjesbrood van Delhaize overschreed de wettelijke norm, op de cantharellen van Cora werd de verboden pesticide DEET gevonden en op de twee biologische stalen vond Test-Aankoop nicotine terug, "wat ernstige vragen doet rijzen omtrent het biologische aspect van deze producten". Test-Aankoop voegt wel toe dat sommige supermarkten al besloten hebben problematische producten uit de rekken te halen.

Test-Aankoop pleit ook voor de invoering van een Europese norm voor het loodgehalte in wilde paddenstoelen. Die bestaat momenteel enkel voor gekweekte paddenstoelen, "maar de wilde varianten komen sneller in aanraking met zware metalen van uitlaatgassen, industriële installaties of zelfs bepaalde meststoffen".

Tot slot bleek uit het onderzoek dat van het grootste deel van de gedroogde en opgelegde stalen de oorsprong onbekend is. Test-Aankoop pleit er dan ook voor om de verplichte oorsprongsvermelding voor verse paddenstoelen wordt doorgetrokken naar die varianten.