België veroordeeld door EHRM

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) in Straatsburg heeft België gisteren veroordeeld voor het overschrijden van de redelijke termijn in een gerechtelijk dossier dat twaalf jaar geleden werd geopend rond illegale goudhandel en witwaspraktijken. Dat bericht La Libre Belgique vandaag.

De zaak gaat terug tot de herfst van 2002. De toenmalige bank BBL licht de Cel voor Financiële Informatieverwerking in over verdachte transacties op een rekening in een agentschap in Ukkel. Het parket van Brussel onderzoekt de zaak.

De oorsprong van de handel ligt in Zuid-Kivu, waar coltan ontgonnen wordt. Het onderzoek spitst zich toe op geld afkomstig van de verkoop van coltan dat wordt witgewassen en bij een Congolese rebellenbeweging terechtkomt. Parallel wordt een goudhandel ontdekt. Een Canadees van Pakistaanse origine wordt in 2002 gedurende 22 dagen aangehouden. 

Het onderzoek loopt nog. De verdediging van de Canadees voerde aan dat de redelijke termijn verstreken was, en kreeg gelijk in Straatsburg.