Start van Vlaamse sociale zekerheid?

"We leggen een Vlaamse laag op de sociale zekerheid." Dat zegt minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) nu de Vlaamse zorgverzekering de komende legislatuur fors wordt uitgebreid tot een volksverzekering. Al wie langdurige zorg nodig heeft, kan er een beroep op doen. Dat berichten De Morgen, Het Laatste Nieuws en Het Belang van Limburg.

Wie zwaar zorgbehoevend is, heeft vandaag recht op een maandelijkse uitkering van 130 euro. Daarmee kunnen patiënten niet-medische kosten betalen, zoals een oppas- of poetshulp en mantelzorg. Vandeurzen wil die zorgverzekering nu fors uitbreiden. Dat blijkt uit zijn beleidsnota die gisteren is gepubliceerd.

De zorgverzekering wordt opgenomen in de Vlaamse volksverzekering, die al enkele jaren bestaat maar minder bekend is bij het grote publiek. Door de zesde staatshervorming is Vlaanderen bevoegd geworden voor zowat alle zorg op langere termijn. Onder meer de ouderenzorg komt over van het federale niveau.

Vandeurzen maakt van de gelegenheid gebruik om zijn beleid anders te organiseren en heel wat elementen die met zorg te maken hebben onder te brengen in de volksverzekering. Noem het de start van een Vlaamse sociale zekerheid, schrijft De Morgen. Het Laatste Nieuws heeft het over een "bescheiden aanzetje" daartoe. "We leggen een Vlaamse laag op de sociale zekerheid", zegt Vandeurzen zelf.