"Bij de Last Post word je even stil"

In Nieuwpoort en Ieper zijn namiddag en vanavond grote internationale herdenkingsplechtigheden gehouden voor de Eerste Wereldoorlog. Vandaag wordt de onderwaterzetting van de IJzervlakte van 100 jaar geleden herdacht.

De plechtigheid eindigde in Ieper onder de Menenpoort. Daar werd de Last Post gespeeld om de soldaten te herdenken die sneuvelden in de oorlog. Deze keer was het natuurlijk extra speciaal en plechtig. “Staatshoofden gaven speeches, er werden teksten voorgedragen, en het regende klaproosblaadjes,” vertelt VTM NIEUWS-journaliste Valérie Reynaerts.

Emotionele Last Post

De Last Post is ook een emotioneel moment. “Als je bedenkt dat duizenden soldaten via deze plek naar het front trokken en hun dood tegemoet gingen, dan word je wel even stil,” vertelt Valérie Reynaerts.

Prestigieus volk

Naast onze koning Filip en koningin Mathilde, was er nog veel prestigieus volk aanwezig. “Zo’n 83 staatshoofden en regeringsleiders woonden de plechtigheid bij, zoals de Duitse bondskanselier Angela Merkel”. Ze wilde graag kennismaken met premier Charles Michel .