"Prestigieuze gastenlijst"

“Er zijn hoge gasten uit 83 landen voor de herdenkingsplechtigheid in Nieuwpoort”, zegt VTM NIEUWS-journaliste Valerie Reynaerts. “Allemaal landen die hebben meegevochten in de Eerste Wereldoorlog.”

“Koning Filip en koningin Mathilde komen, net als staatshoofden en regeringsleiders uit 83 landen. Een prestigieuze lijst van gasten, die naar de herdenking komt. Allemaal uit landen die hebben meegevochten. De Duitse bondskanselier Angela Merkel zal een toespraak houden.”

“Om alles in goede banen te leiden heeft de politie zware veiligheidsmaatregelen genomen. De hele voormiddag is alles gecontroleerd: van vuilnisbakken tot riooldeksels. Bovendien hangen overal camera’s.” IJzervlakte onder water Met de plechtigheid wordt de onderwaterzetting van de IJzer, 100 jaar geleden, herdacht. “De herdenking vindt hier plaats, omdat dit een symbolische plek is.

Koning Albert I gaf tijdens de Eerste Wereldoorlog de opdracht om de IJzervlakte onder water te zetten, om de oprukkende Duitsers tegen te houden. Dat gebeurde aan het sluizencomplex in Nieuwpoort.” “Dat wordt ook vandaag gesymboliseerd. De genodigden die een toespraak geven nemen straks plaats op een houten loopbrug boven een bassin gevuld met water.”