Belkacem wil tijdens proces ontsnappen

De politie heeft concrete aanwijzingen dat er plannen zijn om Fouad Belkacem te bevrijden aan het einde van het terrorismeproces in Antwerpen. Dat heeft VTM NIEUWS uit verschillende betrouwbare bronnen vernomen. Om die reden waren vandaag ook extra veiligheidsmaatregelen van kracht op het proces in Antwerpen.

Opvallend veel agenten in uniform en burger hielden iedereen in de gaten, de politiehelikopter cirkelde voortdurend boven het gerechtsgebouw en iedereen die het terrerorismeproces wou bijwonen, werd grondig gefouilleerd. Na de zitting werd zelfs de Singel in Antwerpen volledig afgesloten, zodat de gepantserde wagen waarin Belkacem zat ongehinderd terug naar de gevangenis kon rijden. Allemaal maatregelen om de veiligheid te garanderen.

Hulp van buitenaf

Bovendien werden in de rechtszaal zelf twee rijen achter Belkacem volledig vrij gehouden. Daar mocht niemand zitten. De politie vreest dan ook dan ook dat Belkacem hulp van buitenaf zou krijgen bij een mogelijke ontsnappingspoging.

Politie wil niets kwijt

Bij de politie kon men het nieuws bevestigen noch ontkennen. "Ik kan alleen maar zeggen dat er op federaal niveau een dreigingsanalyse wordt gemaakt - niet alleen voor het proces-Belkacem trouwens - en dat er afhankelijk daarvan maatregelen worden genomen. Over het waarom en de invulling van die maatregelen kan ik niets kwijt", zegt politiewoordvoerder Fons Bastiaenssens.

"Geruchten"

Voor de advocaat van Belkacem is het vermeende ontsnappingsplan alvast nieuw. "Er zijn al veel geruchten over hem verspreid om de sfeer tegen hem te doen keren en dit zou er wel eens een van kunnen zijn", aldus meester John Maes.

Vandaag voerde het Openbaar Ministerie het woord op het terrorismeproces. Het antwoordde scherp op de pleidooien van de advocaten van de verdediging.