9 op 10 jonge boefjes blijven criminelen

Negen op de tien van de minderjarige delinquenten die uit handen worden gegeven, recidiveren. Dertien jaar later hebben ze gemiddeld negen veroordelingen opgelopen. Een derde zit al de helft van zijn volwassen leven in de gevangenis. Dat blijkt uit een onderzoek van An Nuytiens en Yana Jaspers, van de Vrije Universiteit Brussel, zo schrijft De Standaard.

Ze onderzochten alle dossiers van uithandengeving van 1999 tot 2001 in de arrondissementen Antwerpen, Bergen, Brussel, Charleroi en Mechelen, goed voor 210 jongeren. "Het gaat met het overgrote deel van die jongeren niet goed", zegt Nuytiens.

"De uithandengeving betekent niet bepaald het einde van hun gerechtelijk traject. Negen op de tien hebben geen blanco strafblad meer. Het aantal veroordelingen schommelt tussen de één en 32, met een gemiddelde van negen."

De onderzoeksters gingen ook na voor welke feiten de jongvolwassenen veroordeeld werden en keken daarvoor naar de laatste veroordeling. Diefstal komt het meeste voor (38,4 procent). Moord, doodslag en verkrachting maken 9,3 procent uit.