GAS-boetes voor foutparkeerders

Sinds kort kunnen steden en gemeenten foutparkeerders snel bestraffen met een GAS-boete. Voorloper Mechelen verwacht zo dit jaar 1,5 miljoen euro te ontvangen, schrijven de kranten van Mediahuis maandag.

Gemeenten en steden kunnen voortaan zelf de vaststelling en inning van de boete uitvoeren, zegt Tom De Schepper, expert 'politie en veiligheid' bij de VVSG. Vroeger was een stad voor de inning van zulke boetes afhankelijk van het parket en de FOD Financiën.

Onbestraft

Als iemand bijvoorbeeld een boete betaalde, kwam dat geld terecht bij Financiën, dat het daarna via het Verkeersveiligheidsfonds overmaakte naar de steden en gemeenten. Dat kon soms lang duren.

Bovendien kwam het vaak niet eens zo ver en bleven veel overtredingen onbestraft. Het parket heeft namelijk niet de middelen om zich te focussen op kleine overtredingen, waardoor veel mensen door de mazen van het net glipten.

1,5 miljoen euro

De nieuwe GAS-boetes maken dat de gemeenten de hele cyclus nu zelf in handen krijgt. Dat vergt een investering, maar die zouden volgens de VVSG snel terugverdiend zijn.

Mechelen is de eerste stad die dit soort GAS-boetes uitschrijft. De vlottere bestraffing van foutparkeerders zal anderhalf miljoen euro opleveren, verwacht de stad. Behalve in Limburg, zijn centrumsteden uit alle provincies bezig met een invoering van het GAS-systeem voor foutparkeerders.