Straks douche en telefoon in elke cel

In nieuwe gevangenissen én in oudere instellingen moeten de cellen op termijn voorzien worden van een eigen telefoon- of internetaansluiting en een douche. Dat kan de veiligheid in de gevangenissen alleen maar ten goede komen, zegt het Gevangeniswezen. "Gedetineerden leren dan opnieuw zelf hun leven te organiseren, frustraties worden weggewerkt en het personeel kan zich meer op basistaken toeleggen", luidt het maandag in De Standaard en Het Nieuwsblad.

De bedoeling is onder andere om gedetineerden te leren om hun leven binnen de gevangenis in zekere mate zelf te organiseren. "Want dat zullen ze na hun vrijlating ook moeten doen. En ook dat helpt om de spanningen binnen de gevangenissen tot een minimum te herleiden. Dat is gebleken in de nieuwe gevangenissen", zegt Laurent Sempot, woordvoerder van het directoraat-generaal van het Gevangeniswezen.

Volgens Sempot zou het ­ideaal zijn als alle gevangenissen de volledige uitrusting van de nieuwe instelling zouden krijgen. Maar in de praktijk zal het nog jaren duren vooraleer alle gevangenissen zo'n uitrusting krijgen. "Toch willen we dit optimalisatieplan doorzetten."