Geen examens op stakingsdag

De meeste scholen plannen geen examens op de aangekondigde stakingsdag van 15 december. Dat blijkt uit een rondvraag van het Laatste Nieuws bij 128 middelbare scholen in Vlaanderen en Brussel. 82 directies hebben nu al beslist om het examenrooster die dag leeg te laten.

De directies van die scholen houden er rekening mee dat leerkrachten mee zullen staken en vooral dat leerlingen niet op school geraken door stakingen bij het openbaar vervoer. Doorgaans wordt er gekozen om de examensessie een dag vroeger te starten. Slechts zeventien scholen plannen 15 december wel als examendag in. In 24 scholen is de beslissing nog niet gevallen.

Willy Bombeek, communicatieverantwoordelijke van het Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair onderwijs, wijst wel nog op een probleem. "Scholen kunnen maar een maximaal aantal dagen besteden aan evaluatie en zo'n evaluatieperiode mag niet onderbroken worden. Wij zijn van mening dat zo'n stakingsdag in de proefwerkenreeks niet wordt meegenomen in dat aantal dagen. We hopen dat de minister die mening deelt."