Ook stiptheidsacties in Eurostar-terminal

In het kader van de stiptheidsacties tegen de verhoging van de pensioenleeftijd van de politiemensen van 58 naar 62 jaar, controleerde de federale politie namiddag de identiteitsdocumenten grondig in de Eurostar-terminal in Brussel-Zuid. Dat leidde in aanloop naar de avondspits naar lange rijen voor de Shengen-grenscontrole.

De eerste twee hst-treinen met bestemming Londen, van 14.56 en 15.56 uur, konden alvast op tijd vertrekken, zo bevestigt de woordvoerster van de hst-operator. Eurostar had er bij de passagiers op aangedrongen om op tijd naar Brussel-Zuid te komen.

"Door de uitgebreide identiteitcontrole misten op deze treinen telkens wel enkele mensen hun trein. Zij krijgen een plaats op een latere trein", zo meldde Jochen Vrancken, afgevaardigde van VSOA Politie. Hij verwacht dat de problemen zullen toenemen voor de drukker bezette treinen in volle avondspits.

De stiptheidsactie van de politie op Brussels Airport begon vanochtend. Na 10 uur verdwenen de files aan de grenscontrole en de incheckbalies. "Het is druk, maar de situatie is normaal voor een vrijdag voor een vakantieweek", zo is vernomen van Florence Muls, woordvoerster van Brussels Airport, eerder vandaag.

De acties van VSOA Politie begonnen vrijdagochtend met een symbolische actie voor de politiekazerne in Elsene. De politieploegen voor de EU-top in Brussel werden er kort opgehouden door collega's, aldus Vincent Houssin, ondervoorzitter van VSOA Politie.