Ebolacontroles ook in luchthaven Luik

Op de luchthaven van Luik wordt er sinds vandaag gecontroleerd op het ebolavirus. Die controles gebeuren bij het personeel van de vrachtvliegtuigen die uit West-Afrika komen. Zowel Volksgezondheid als de luchthaven bevestigen dat aan VTM NIEUWS.

Opvallend is dat de brandweer van de luchthaven bevoegd is om de crew te controleren. Net zoals bij de controles in de luchthaven van Zaventem gebeurt dat met een speciale thermometer, waarmee je vanop een kleine afstand de lichaamstemperatuur kan meten. De brandweermannen krijgen ook beschermende handschoenen en maskers.

E-mail naar personeel

In tegenstelling tot de controles in Zaventem wordt deze controle georganiseerd door de luchthaven zelf en niet door Volksgezondheid. Het luchthavenbedrijf heeft de procedure gisteren via mail bekendgemaakt aan de partners en het personeel van de luchthaven. Eén uur voordat het vrachtvliegtuig gaat landen, moet de brandweer worden verwittigd. Pas als die aanwezig is, mogen de deuren van het vliegtuig worden geopend en kan het personeel worden gecontroleerd.

"Momenteel is de luchthaven van Luik de enige Belgische luchthaven waar deze controles op vrachtvliegtuigen gebeuren", vertelt Jan Eyckmans van Volksgezondheid. “Dat is ook logisch, aangezien het de enige luchthaven is waar vrachtvliegtuigen uit risicogebied landen."