Vandaag 8.300 lege stoelen in de scholen

Naar schatting 8.300 lagereschoolkinderen en scholieren blijven vandaag zonder wettige reden of doktersbriefje weg van school. Eén dag voor de herfstvakantie willen ze zo vroeger op reis vertrekken. Dat schrijft Het Laatste Nieuws, op basis van de cijfers van vorig jaar school.

Afgelopen schooljaar hebben alle Vlaamse scholen voor het eerst hun afwezigheden gemeld. Zo heeft minister van Onderwijs Crevits (CD&V) een zicht op hoeveel leerlingen er zonder geldige reden vanonder muizen. Dat zouden er nu 2.103 uit de lagere school zijn en 6.202 uit het middelbaar.

Op een doordeweekse schooldag zijn gemiddeld 6.994 leerlingen onwettig afwezig. Dat cijfer ligt voor en na een vakantie steevast hoger door luxeverzuim. Vooral bij de lagereschoolkinderen pieken de afwezigheden in de week voor de zomervakantie. De week voor kerst is de tweede populairste week om er van tussen te knijpen.

De middelbare scholieren pikken er andere momenten uit. Zij muizen er massaal vanonder in de week voor de krokusvakantie om te gaan skiën.