Bonden willen weer staken op Zaventem

De vakbonden hebben een stakingsaanzegging ingediend voor Brussels Airport, na het ontslag van twee werknemers van de luchthaveninspectie. De aanzegging loopt af binnen de zeven dagen. Als de directie tegen die tijd niet tegemoetkomt aan de vragen van de vakbond, dreigt een staking. 

De stakingsactie zou volgens de christelijke vakbond ACV Transcom dus mogelijk volgende week woensdag plaatsvinden, op 29 oktober, maar de bonden sluiten niet uit dat er vandaag of morgen al spontane acties uitbreken.

De aanzegging komt er nadat twee werknemers van de luchthaveninspectie ontslagen zijn. "Die twee werknemers hadden een alarmsysteem in de controlekamer uitgezet, omdat het regelmatig onterecht afging", zegt Kurt Callaerts van het ACV. "Sinds de diamantroof op Zaventem gebruiken we een nieuw veiligheidssysteem, maar daar zitten nog kinderziekten in."

Eisen

De bonden eisen nu meer sociale dialoog met de directie, meer personeel voor veiligheid op de luchthaven en een opleiding voor het personeel dat met het nieuwe systeem moet werken. Het is nog niet bekend of er overleg komt tussen de vakbonden en de directie. 

Volgende week begint de herfstvakantie. De stakingsactie zou dus wel eens zeer ongelegen kunnen komen, maar "wij hebben die timing niet uitgekozen", zegt de vakbondsman.