Winst door overstap binnen eigen bank

Sinds begin dit jaar kan men bij de eigen bank kosteloos van spaarboekje veranderen, zonder dat de opgebouwde getrouwheidspremies verloren gaat. "Uit een rondvraagt blijkt dat weinigen dat echt doen", klinkt het bij Patrice Dutranoit van Bankshopper.be. Daarom ontwikkelde hij een online Spaartest, zodat spaarders snel kunnen zien welke spaarrekening het meeste opbrengt.

De Belg kiest er nog steeds voor om geld zoveel mogelijk op spaarboekjes te zetten, ook al waren de intresten nooit lager. Slechts een minderheid van de spaarders beslist bovendien om zijn spaarcenten onder te brengen bij de bank die zwart op wit een betere opbrengst aanbiedt.

“Die trouw tegen beter weten in valt onder meer te verklaren door de onterechte schrik voor administratieve rompslomp”, zegt Patrice Dutranoit. “Ook het gevoel dat bankklanten door een hypothecaire lening aan hun bank gebonden zijn, speelt een rol. Vandaar dat we op zoek zijn gegaan naar een manier om mensen duidelijk te maken dat ze ook een meeropbrengst kunnen boeken zonder van bank te veranderen.”

Zonder kosten, meer intrest bij je eigen bank

De meeste banken bieden verschillende spaarboekjes aan die, afhankelijk van het spaargedrag, anders renderen. Drie keer per jaar kan een bedrag van minstens 500 euro van de ene naar de andere rekening overgeschreven worden zonder kosten, maar vooral zonder de opgebouwde getrouwheidspremie te verliezen. “Overstappen naar een beter renderend spaarboekje bij je vertrouwde instelling levert daardoor altijd een nettowinst op. Een rondvraag bij de banken leert ons echter dat slechts een klein aantal spaarders van die mogelijkheid gebruik heeft gemaakt.”

Spaartest

Met de Spaartest van Bankshopper.be kunnen spaarders in amper dertig seconden achterhalen naar welke rekening ze hun spaarcenten best overschrijven. Daarvoor moeten ze enkel hun bank, hun huidige spaarrekening, het spaarbedrag en de gewenste termijn invullen op http://www.bankshopper.be/spaartest.  De website toont dan meteen de beste optie bij de eigen bank en vervolgens ook bij de concurrentie. Het volstaat om de resultatenpagina uit te printen en aan de bank te overhandigen.