Sportclub moet zichzelf heruitvinden

Volgens een studie van KU Leuven moeten Vlaamse sportclubs zich dringend heruitvinden, anders gaan ze ten onder. Dat berichten Het Nieuwsblad, De Standaard en de Gazet van Antwerpen. Zeventig procent van de Vlaamse gemeenten bespaart dit jaar op sport. Dertig procent knipt in de subsidies van de sportclubs.

De cijfers in het rapport van Jeroen Scheerder, professor sportbeleid en sportmanagement aan de KU Leuven, liegen er niet om. "De toekomst kleurt nog zwarter, want we weten dat er besparingen aan komen", zegt hij. Scheerder presenteert zijn studie vandaag op een congres van sportersvakbond Sporta, dat op zoek gaat naar een toekomst voor de vele noodlijdende clubs in dit land.

"Besparingen zijn niet het enige probleem. De clubs zijn ook hun monopolie kwijt. Twintig jaar geleden waren ze de enige plek waar je aan sport kon doen. Nu zijn er talloze fitnesscentra en geraak je via een app of Evy Gruyaert aan een trainingsprogramma." Toch zijn we vandaag nog altijd wereldrecordhouder qua aantal clubs. "Waarom werken clubs niet samen over de disciplines heen? Waarom bundelen ze niet de krachten en maken ze één centrale administratie per gemeente? Met één omnisport-lidkaart, waarmee de leden in de verschillende clubs aan de slag kunnen."