Bijna alle treinen afgeschaft in Luik

Bijna alle treinen die anders vertrekken vanuit de depots van Luik, Welkenraedt en Liers waren dinsdagochtend afgeschaft. Een woordvoerster van de NMBS bevestigde dat het merendeel van de treinbestuurders in het Luikse weigerde om te werken. De NMBS probeerde het verkeer op een van de belangrijkste lijnen van het land, Eupen-Oostende, te vrijwaren, maar het treinverkeer naar de hoofdstad verliep erg "moeilijk".

"Het treinverkeer is zwaar verstoord", zegt de woordvoerster. "We gaan de draagwijdte van de staking onderzoeken en bekijken hoe het evolueert, maar raden de reizigers aan om voor een alternatief te zorgen". Vervangbussen inzetten wordt niet uitgesloten, maar bussen inzetten voor de reizigers naar Brussel "lijkt moeilijk".

Maandag nog hielden de treinbestuurders in het station Charleroi-Zuid een wilde staking. Met hun actie wilden ze protesteren tegen het gebrek aan duidelijkheid over het regeerakkoord en het "geknoei" met het budget waarover de NMBS de komende jaren zal beschikken.

Rond 08.45 uur hebben de stakers de sporen verlaten en werd het treinverkeer geleidelijk hervat. Maar de staking zorgt nog altijd voor een ernstige verstoring in het Luikse, meldt een NMBS-woordvoerster. "In Vlaanderen heeft de staking een beperkte impact", zegt NMBS-woordvoerder Bart Crols. "Op de lijn Luik-Oostende kampen treinen wel met een vertraging van 15 à 20 minuten."