Vrouwen sneller thuis na bevalling

Vrouwen die zonder complicaties bevallen zijn, moeten een halve dag vroeger het ziekenhuis verlaten. Dat is één van de maatregelen waarmee de regering en het RIZIV wil besparen op de sociale zekerheid. Daarnaast gaat ook het remgeld voor wie naar de specialist moet omhoog.

Het begrotingsvoorstel, met daarin verschillende maatregelen, is voorgesteld door de regering en werd vanmorgen goedgekeurd door de algemene raad van het RIZIV. De socialistische mutualiteiten en de christelijke en socialistische vakbonden stemden tegen. De christelijke mutualiteiten onthielden zich.

355 miljoen besparen

In het voorstel wordt de groeinorm verlaagd van 3 naar 1,5 procent. De ziekteverzekering zal daardoor 355 miljoen euro moeten besparen. Bijna 39 miljoen euro zou afkomstig zijn van hogere remgelden voor raadplegingen bij sommige specialisten, zoals oogartsen en gynaecologen. Die zouden volgens de CM van 8,23 euro naar 12 euro stijgen.

Geen terugbetaling psychotherapie

De CM, die zich onthield tijdens de stemming, vindt het vooral jammer dat de regering voor 2015 het accent uitsluitend op besparingen legt. “Er zal dus geen ruimte zijn voor nieuwe initiatieven. Zo komt er geen terugbetaling van psychotherapie, een betere terugbetaling van tandzorg of een betere betaling van de vroedvrouwen en van de thuisverpleging.”