Slotpleidooien in terrorismeproces

In Antwerpen zijn vanmiddag de slotpleidooien begonnen in het grote terrorismeproces tegen de Syriëstrijders. Er staan 46 beklaagden terecht, onder hen Shara4Belgium-oprichter Fouad Belkacem. Van strijders die gedagvaard zijn, zijn de meesten niet komen opdagen, omdat ze nog in het buitenland zijn of omdat ze daar gestorven zijn. Er zijn op het proces ook nu weer strenge veiligheidsmaatregelen getroffen.

Van twee Syriëstrijders moeten de advocaten vandaag nog aan het woord komen. Daarbij is ook een Syriëstrijder die al gesneuveld is in Syrië. “Maar de openbare aanklager moeten ook de dode strijders vervolgen, omdat ze geen officieel overlijdensbericht hebben ontvangen”, vertelt VTM NIEUWS-reporter Faroek Özgünes. “Bovendien kan het zijn dat die mensen hun dood ensceneren om aan een vervolging te ontsnappen.”

Het terrorismeproces is trouwens nog niet aan zijn einde toe. Volgende week gaat het Openbaar Ministerie nog reageren op alles wat de verdediging heeft gezegd. Over twee weken dan krijgen alle beklaagden nog het laatste woord. Een uitspraak wordt voor Kerstmis verwacht.