Zaventem schrapt vlucht uit ebola-vrees

“De vakbonden zijn tevreden met de ebola-maatregelen op de luchthaven van Zaventem”, zegt VTM NIEUWS-reporter Valerie Reynaerts. Vanaf nu worden alle passagiers uit Sierra Leone, Liberia of Guinee gecontroleerd. Vandaag schrapte Brussels Airlines ook een vlucht vanuit Washington, uit vrees voor een ebolabesmetting.

“Vanaf nu wordt van alle passagiers die uit risicolanden komen de temperatuur gemeten. Bovendien, zo merken de vakbonden, wil de luchthaven zelf geen enkel risico meer nemen. Zo werd een vlucht met een mogelijke ebola-patiënt uit de Verenigde Staten niet aanvaardt."

Op de heenvlucht had een passagier moeten braken, waardoor de vrees ontstond dat hij besmet was met ebola.  Op het einde van de heenvlucht naar Washington gisteren, moest een passagier die eerder van Monrovia naar Zaventem was gevlogen, braken.

Mocht het om een ebola-besmetting gaan, moest het vliegtuig volgens een speciale procedure ontsmet worden. In afwachting van de resultaten van het onderzoek in de Verenigde Staten, werd daarom de vlucht uit Washington geschrapt en vloog het vliegtuig leeg terug naar Zaventem.

Infosessies voor personeel

Naast de temperatuurcontroles voor passagiers uit Sierra Leone, Liberia of Guinee, krijgt het personeel van de luchthaven ook infosessies over ebola en de handelingen die het moet uitvoeren. “Het personeel wordt opgeleid tot alle maatregelen automatismen zijn.”

Andere reizigers zullen niets merken van de controles. Alleen de passagiers uit de risicolanden Sierra Leone, Liberia of Guinee worden gecontroleerd. “En die controle verloopt erg snel. Een verpleegster zal de temperatuur van de passagiers via het oor meten. Dat gebeurt in enkele seconden.”