Betere regeling voor co-ouders op komst

Het federale regeerakkoord bevat goed nieuws voor gescheiden ouders met kinderen die niet bij hen gedomicilieerd zijn. Deze co-ouders blijven nu verstoken van een aantal rechten en dat willen de meerderheidspartijen oplossen door een tweede verblijfsregister in te voeren, zo meldt Het Nieuwsblad op zondag.

In het regeerakkoord staat dat alles zal worden onderzocht, maar volgens N-VA-Kamerfractieleider Hendrik Vuye staat het vast dat er een tweede verblijfsregister komt. Dat moet vooral de praktische problemen van de co-ouders oplossen. Want een echte tweede domicilie - waaraan ook fiscale voordelen of socialezekerheidsrechten zoals de kinderbijslag vasthangen - komt er niet.

"Wij hebben dat tijdens de vorige regeerperiode ook geprobeerd, maar volgens de Raad van State stuit dat op juridische problemen", zegt sp.a-parlementslid Guy Swennen.

Daarom is de huidige meerderheid van plan om in eerste instantie met een officieus tweede register te werken, waarin ook het adres van de andere co-ouder staat ingeschreven. Of er later nog een tweede stap volgt, is niet zeker.