Ebola: Weer overleg op Brussels Airport

Het ministerie van Volksgezondheid zit deze namiddag om 16 uur samen met de luchthavenautoriteiten en vakbonden op Brussels Airport. Ze bekijken of er dan toch maatregelen moeten komen op de luchthaven ten aanzien van de ebola-epidemie. Dat meldt de socialistische vakbond BTB, die sinds woensdag de afhandelaars oproept om geen bagage meer te behandelen afkomstig uit Guinee, Liberia, Sierra Leone en delen van Congo en Nigeria.

"Wij eisen dat passagiers uit deze risicolanden bij aankomst gescreend worden, de bagage afkomstig uit die landen in quarantaine gezet wordt en behandeld door een speciaal opgeleid team en dat er procedures worden opgesteld voor het geval er passagiers besmet blijken te zijn door ebola. Voor dergelijke gevallen moet er een speciaal interventieteam in het leven geroepen worden", zegt Olivier Van Camp van BTB.

Tweede overleg

De vakbonden hadden woensdag al een overleg met de luchthavenautoriteiten van Brussels Airport maar dit leverde niets op. "Ze zeggen enkel dat ze de richtlijnen van Volksgezondheid opvolgen. Nu er eindelijk een nieuwe regering is hopen wij dan ook dat die, naar analogie met andere landen, snel zal overgaan tot het verstrengen van de veiligheidsmaatregelen. Het is ons heus niet alleen te doen om de bagageafhandelaars, maar om al het luchthavenpersoneel", zegt de vakbondsman.

Indien dergelijke veiligheidsmaatregelen er niet komen zal de actie van het afhandelingspersoneel volgens Van Camp worden voortgezet. Brussels Airlines is de enige luchtvaartmaatschappij op Brussels Airport met verbindingen naar deze Afrikaanse risicolanden. Woordvoerster Kim Daenen van Brussels Airlines liet donderdagavond

weten dat Brussels Airlines als gevolg van de syndicale actie reeds 252 bagagestukken van reizigers uit West-Afrika die een aansluitende vlucht moesten nemen, niet tijdig kon afleveren.