Chiro klaagt besparingen aan

Zo’n 250.000 kinderen en jongeren trekken vandaag in het uniform van hun jeugdbeweging naar school of het werk. Acht Vlaamse jeugdbewegingen vieren vandaag opnieuw Dag van de Jeugdbeweging en willen zo hun vrijwilligers in de bloemetjes zetten. Elk jaar is er ook een groot ontbijt in Antwerpen. Thema van dit jaar is ‘Jeugdbeweging in Trek’.  Daarmee focussen de jeugdbewegingen op “samen avonturen beleven, veilig het land doorkruisen en doorzetten tot de eindstreep.”

De Chiro vraagt aan minister van Jeugd Sven Gatz (Open Vld) om te blijven “geloven in de meerwaarde die jeugdbewegingen te bieden hebben aan zovelen.” Dat staat te lezen in een opiniestuk van Chiroleider Thomas Van Poecke.  

Hij wijst er op dat er naast de besparing van 1,3% op de middelen van de jeugdverenigingen ook 10% bespaard wordt op het budget voor lokaal jeugdbeleid. Bovendien, klaagt de Chiroleider aan, zijn de gemeenten niet langer verplicht dit bedrag aan jeugdwerking te besteden. Van Poecke vreest dat de gemeenten als gevolg daarvan zullen beknibbelen "op het – al verlaagde - budget voor jeugdbeleid dat nu in de algemene pot verdwijnt".

In verschillende gemeentes en steden worden acties georganiseerd voor en door leden van de jeugdbeweging.