Honderdtal Delhaize winkels gesloten

Bij supermarktketen Delhaize blijven vandaag 103 van de 138 winkels dicht. Dat melden de vakbonden. Gisteren was er sprake van 83 winkels, de stakingsbereidheid is dus groter dan verwacht. Onder meer de winkels in Genk, Sint-Truiden en Hasselt beslisten vandaag om mee te staken, net als enkele vestigingen in Antwerpen en Wallonië.  De vakbonden staken tegen de aangekondigde herstructurering en besparingen. Ook de depots in Zellik en Ninove blijven geblokkeerd.

"Delhaize betreurt de acties. Dit zal grote economische schade berokkenen aan het bedrijf", aldus woordvoerder Roel Dekelver. Delhaize wil zo snel mogelijk tot een oplossing komen, klinkt het. De woordvoerder benadrukt dat de zowat 550 zelfstandige winkels wel open zijn.

 De directie stelde eerder deze week onder meer voor om pauzes niet langer te betalen en een anciënniteitsdag te schrappen, en om de loonvoorwaarden van alle medewerkers aan te passen, zo hekelden bonden. Volgens hen is er sprake van een daling van het brutoloon met 90 euro per maand. Tegen de plannen braken donderdag al spontane acties uit in verschillende winkels.

De directie van Delhaize kondigde in juni de intentie tot herstructurering aan, met een collectief ontslag van tot 2.500 werknemers en het stopzetten van veertien van de 138 supermarkten in eigen beheer.