Enkelbanden 4 uur niet gecontroleerd

Veroordeelden die een enkelband moeten dragen of die onder een andere vorm van elektronisch toezicht staan, zijn woensdag ruim vier uur lang niet gecontroleerd. Oorzaak is een stroompanne in de Brusselse gebouwen van de FOD Justitie. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

Woensdagmiddag was er in de wijk een algemene stroompanne. Dat zorgde voor lichte paniek bij het Nationaal Centrum voor Elektronisch Toezicht (NCET). Het personeel begon haastig rond te bellen om na te gaan of er niemand was ‘ontsnapt’. Gelukkig waren alle veroordeelden meteen terecht.

Annie Devos, directeur-generaal bij de justitiehuizen zegt dat er nooit echt een probleem is geweest. “De systemen die het elektronisch toezicht registreren, zijn dankzij een back-up blijven werken. We konden het alleen niet in real-time volgen op onze schermen, want die waren uitgevallen.”

De ongeveer 1900 veroordeelden zouden niets gemerkt hebben van de panne. Vlaams Parlementslid Lorin Parys vindt het onwaarschijnlijk. “Wat gaat dit geven bij een eventuele black-out deze winter?”