Francken excuseert zich voor uitspraken

Staatssecretaris Theo Francken (N-VA) heeft zich geëxcuseerd voor zijn uitspraken uit het verleden die de laatste dagen voor commotie zorgden. De oppositie vroeg verscheidene malen zijn ontslag, maar daar had de regering geen oren naar. Nu geeft Francken wel toe dat hij in de fout is gegaan.

De voorbije dagen was er heisa ontstaan rond de aanwezigheid van Francken op het verjaardagsfeest van Bob Maes, stichter van de Vlaamse Militanten Orde. Het zorgde ervoor dat oppositiepartijen de PS om zijn ontslag vroegen.

“Homofoob en racistisch”

Nadien haalde de cdH ook nog oude mails van Francken uit 2007 boven. Die mails kwamen twee jaar geleden al in de media. Volgens cdH laat Francken zich daarin homofoob en racistisch uit. Hoewel Francken zich eerder al excuseerde voor de taal in de mails en zijn uitspraken afdeed als humor, vroeg de cdH zijn ontslag.

Daar kwam gisteren nog een derde rel bij. In een Facebookpost uit 2011 vraagt Francken zich af wat de economische waarde is van migranten van Marokkaanse, Congolese en Algerijnse afkomst. Opnieuw reden genoeg voor de oppositie om op de staatssecretaris voor Asiel en Migratie in te hakken.

Zonder preciseren welke uitspraken, heeft Francken zich vandaag geëxcuseerd voor zijn “uitspraken uit het verleden.” De staatssecretaris las een korte verklaring voor en kreeg daarna applaus vanop de meerderheidsbanken.

De volledige verklaring van Theo Francken (N-VA):

“De voorbije dagen ontstond er veel commotie over enkele uitspraken van mij uit het verleden. Ik besef dat ik hiermee mensen heb gekwetst. Dat was nooit mijn bedoeling. Ik wil mij bij deze oprecht verontschuldigen. Ik garandeer u dat ik de staatssecretaris zal zijn in het belang van alle inwoners van dit land, met groot respect voor iedereen.”