Scholieren aan het werk bij VTM NIEUWS

Vandaag vindt de negende editie van Zuiddag plaats. Ongeveer 14.000 jongeren tussen de 15 en 19 jaar uit maar liefst 160 verschillende Vlaamse en Brusselse scholen doen er aan mee.

 Zuiddag is een organisatie die jongeren de kans geeft een dag mee te werken in een bedrijf of bij een particulier in plaats van naar school te gaan. Zo kunnen ze te weten komen hoe een bepaalde job nu precies in zijn werk gaat, wat hen kan helpen bij hun latere studiekeuze. Als betaling krijgen ze een vergoeding van 40/50 euro die naar een goed doel gaat, dat elk jaar verandert.

 Dit jaar is het goede doel Theatre Day Productions , een partnerorganisatie van broederlijk delen in Gaza. Dat project geeft Palestijnse jongeren de kans om  hun dagelijkse zorgen te vergeten door hen toneel te laten spelen. Via theater willen ze hen leren omgaan met trauma’s en hoe ze die kunnen verwerken en hen op een geweldloze manier leren om te gaan met conflicten.

De jobs waaruit de jongeren kunnen kiezen variëren van werken in de plaatselijke bakkerij tot debatteren met de ministers in het Vlaams parlement. Vandaag ben ik aan het werk op de nieuwsredactie van Medialaan. We zijn hier met drie groepen en we doen allemaal iets anders: de ene groep doet marketing, de tweede werkt bij Qmusic en de derde werkt dus op de nieuwsredactie. We kregen eerst een uitgebreide rondleiding met uitleg doorheen het gebouw en hebben net de opdracht gekregen een artikel te schrijven over Zuiddag, dat op de site vtmnieuws.be zal verschijnen.

Ik vind mijn job hier heel interessant omdat ik nu eindelijk eens weet hoe het nieuws wordt opgenomen en waar de regie en de geluidstechnici zich allemaal mee bezighouden. We weten nu o.a. ook waar de decorstukken worden opgeslagen en hoe de opnames van de radio gebeuren. De studio’s zijn ook veel groter dan ik verwacht had. Ik had nooit gedacht dat er zoveel bij zou komen kijken of dat er zoveel verschillende mensen nodig zijn om een uitzending te maken. Straks zullen we nog wel andere opdrachten krijgen. Het belooft alleszins nog een heel leerrijke en leuke dag te worden.

Gerdjan Lanssens