Opnieuw acties bij distributie Delhaize

Bij het distributiecentrum van retailer Delhaize in Zellik is vanochtend vroeg een stakingspiket opgetrokken, nadat de nachtploeg besliste om het werk neer te leggen. Ook in het depot van Ninove is het werk neergelegd, zo is vernomen bij de vakbonden. "De mensen zijn dan ook razend en de bereidheid tot actie is groot", zegt vakbondsvrouw Veerle Verleyen (LBC).

Later vandaag zijn bij Delhaize personeelsvergaderingen gepland, om het personeel in te lichten over de details die de bonden gisteren tijdens de ondernemingsraad te horen kregen over de inleveringen die aan het personeel gevraagd worden. Volgens de bonden vraagt de directie een daling van het brutoloon met 90 euro per maand, het bevriezen van de anciënniteitstoeslagen, het schrappen van brutopremies en een andere inschaling van functies. Bovendien komen de federale maatregelen, zoals de indexsprong of de afbouw van landingsbanen, daar nog bovenop.

De bonden hadden gisteren al aangekondigd dat spontane acties na de personeelsvergaderingen niet uitgesloten zouden zijn, maar zo lang was het dus niet wachten. Vanaf morgen dreigen stakingen die volgens Jan De Weghe van BBTK "zwaarder zullen zijn dan vorige keer".

De directie van Delhaize kondigde in juni de intentie tot herstructurering aan, met een collectief ontslag van tot 2.500 werknemers en het stopzetten van veertien supermarkten in eigen beheer.

Door de actie is op de N9 in Zellik ernstige verkeershinder. Het vrachtverkeer wordt niet doorgelaten, het autoverkeer met mondjesmaat.