Begrotingscijfers na 24 uur debat gelost

In de Kamer is nog heel de nacht gedebatteerd over het regeerakkoord van de regering-Michel I. Een groot aandeel in de discussies was gisterenavond weggelegd voor de begrotingscijfers, en dan vooral de afwezigheid van die cijfers. Pas rond 23 uur kregen de oppositiepartijen een kopie, meer dan 24 uur nadat Kristof Calvo (Groen) er een eerste keer naar gevraagd had.

Dinsdagavond werden de cijfers voor de eerste keer gevraagd door de fractieleider van Groen, Kristof Calvo. Zijn vraag bleef dinsdag zonder gevolg, maar woensdagvoormiddag herhaalde hij verschillende keren zijn vraag. Hervé Jamar (MR), minister van Begroting, was kop van Jut. Hij had in eerste instantie de cijfers voor de middag beloofd, maar dat bleek plots niet langer haalbaar. Volgens Jamar omdat de Waalse cijfers nog op zich lieten wachten.

Voorlopige cijfers

In de namiddag voegde ook Karin Temmerman (sp.a) zich bij de vraag van Calvo, maar om 19u was er nog steeds geen spoor van de cijfers in de Kamer. “Europa heeft wel al voorlopige cijfers gekregen. Die zijn voor ons voldoende, toon ons die dan", zei Temmerman.

De groene fractieleider Calvo wees er daarbij nog eens op dat zonder de cijfers het debat niet ten gronde gevoerd kon worden. Ondanks de vragen van de oppositie, had Jamar de Kamer intussen al verlaten. Toen hij even later terugkeerde had hetzelfde excuus klaar: het budget van de federatie Wallonië-Brussel was nog niet volledig klaar. “Stop die cinema. Geef die cijfers”, wierp Calvo tegen.

23 uur

Uiteindelijk was het premier Michel die de angel uit de discussie trok, met de belofte dat de cijfers nog ’s avonds uitgedeeld zouden worden. En hij hield woord, rond 23 uur kregen de partijen eindelijk de begroting te zien.

VTM NIEUWS kreeg de tabel met begrotingscijfers in handen, bekijk hem hier.