Michel: "Veroordelen collaboratie"

De hele federale regering veroordeelt zonder ambiguïteit de collaboratie, die een niet te rechtvaardigen misdaad is. Dat heeft premier Charles Michel woensdag in de Kamer verklaard, waar de recente uitspraken van vicepremier Jan Jambon (N-VA) en "onthullingen" over staatssecretaris Theo Francken (N-VA) voor discussie blijven zorgen. Voor PS en cdH volstond het antwoord van Michel niet.

Tijdens het debat over de regeerverklaring stelde premier Michel dat er uitspraken zijn gedaan die op de grens van het beledigende zaten. Zijn twee grootvaders maakten de Tweede Wereldoorlog mee. Eén van hen kwam ziek terug van de kampen en overleed niet zo lang nadien, voerde Michel aan.

Wat de aanwezigheid van Francken op het verjaardagsfeestje van VMO-oprichter Bob Maes betreft, stelde Michel dat Maes voor de Volksunie in de Senaat zetelde toen die partij driemaal in de meerderheid zat met PS, SP, PSC en FDF.

FDF'er Olivier Maingain bracht daar echter tegen in dat Maes geen van de drie keren het vertrouwen aan de regering heeft geschonken "en dus buiten de meerderheid zat".

Bij het cdH merkte voorzitter Benoît Lutgen op dat Michel met geen woord had gerept over de uitgelekte mails waarin Francken "homofobe" uitspraken doet. "Zijn ontslag zou de eer van België redden, maar u kiest uw eigen vel te redden", sprak Lutgen.