Bel 20 zakt weer met 3 procent

De Belgische beursindex Bel-20 heeft de handel vandaag afgesloten onder de kaap van de 3.000 punten (2.915,58), een dikke 3 procent lager dan gisteren. 

De Bel20-index, die de koersevolutie van de korf met de belangrijkste twintig aandelen weerspiegelt, eindigde 3,31 procent lager op 2.915,58 punten. Daarmee staat de graadmeter weer op het laagste niveau sinds 7 februari. Eind september stond hij nog op 3.221,40 punten.

De terugval werd veroorzaakt door de toenemende signalen over het slabakken van de wereldeconomie. Niet alleen in Duitsland en Europa worden de prognoses neerwaarts bijgesteld. Ook in China worden steeds meer vragen gesteld over de robuustheid van de activiteiten, nu de inflatie er is teruggevallen tot het laagste peil in vijf jaar. En in de VS loopt het herstel evenmin als verwacht. De winkelverkopen zijn er in september met 0,3% teruggevallen. In de regio rond New York klapte de maatstaf voor de verwerkende industrie zelfs in elkaar.

Het collectieve pessimisme haalde de beurzen fors omlaag. In de buurlanden gingen alle aandelenmarkten meer dan 2 procent achteruit. Brussel bleef niet achter. Voor de zevende opeenvolgende dag eindigde de beursindex er in het rood. De daling bij de grote waarden was deze keer zelfs algemeen. Alle twintig aandelen uit de elitekorf doken in het rood. Met een verlies van 0,67 procent bij een slotkoers van 86,45 euro zette de vastgoedwaarde Cofinimmo nog de beste prestatie neer.  Het grootste verlies bij de elitewaarden kwam op naam van GDF Suez.