Opnieuw bitsig debat over regeerakkoord

De oppositie gaat in de Kamer vandaag in debat met de kersverse regering over het regeerakkoord dat premier Charles Michel gisteren voorstelde aan het parlement. Dat debat verliep iets minder tumultueus dan gisteren, maar niet minder bitsig.

Als eerste nam Laurette Onkelinx van de grootste oppositiepartij PS het woord. Zij eiste meteen opnieuw het ontslag van minister Jan Jambon en staatssecretaris Theo Francken.

Zij lagen de afgelopen dagen onder vuur, respectievelijk voor uitspraken over de collaboratie tijdens de Tweede Wereldoorlog en voor de aanwezigheid op het verjaardagsfeest van VMO-oprichter Bob Maes. Bovendien werden vandaag nog eens oude mails van Theo Francken opgerakeld door cdH.

Kamer krijgt cijfers

Over de inhoud van het regeerakkoord kwam het enkele keren tot een aanvaring met CD&V-voorzitter Wouter Beke, die het regeerakkoord heftig verdedigde. Even later was het de beurt aan N-VA-fractieleider Hendrik Vuye om het regeerakkoord te verdedigen vanop het spreekgestoelte.

Kristof Calvo herhaalde tijdens het debat zijn vraag naar de begrotingstabel waarover de onderhandelaars spraken. Daarop beloofde minister van Begroting Hervé Jamar dat de Kamer deze namiddag over de cijfers zal beschikken.