Nieuwe rel: cdH eist ontslag Francken

Een dag na de ophef in de Kamer over de aanwezigheid van Theo Francken op het verjaardagsfeestje van oud-senator Bob Maes, stuurt de Franstalige cdH opnieuw aan op het ontslag van kersvers staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Dit keer zijn een aantal oude mails van Theo Francken uit 2007, de aanleiding. Daarin laat hij zich volgens het cdH homofoob uit.

De nieuwe commotie ontstaat vandaag rond mails van Theo Francken aan de ‘Vlaams Nationale Vrienden’. Dat is een club binnen N-VA, waarvan het bestaan twee jaar geleden al bekend raakte. De uitgerangeerde Bas Luyten, vriend van de ontslagen Kim Geybels, bracht toen twee mails naar buiten van Theo Francken.

“Waarnemend VNV-leider”

In die mails, die dateren van 2007, nodigt Francken, die zichzelf “waarnemend VNV-leider” noemt, de andere leden uit om “samen de grote lijnen van het bestuur (en vooral het einde) van het land uit te tekenen.” Geen bijzonder denkspoor voor Vlaams-nationalisten, maar de naam van de groep is dat wel.

‘Vlaams Nationiale Vrienden’ vormt hetzelfde letterwoord als het historische VNV, het collaborerende Vlaamsch Nationaal Verbond. Bovendien zou Francken zich volgens het cdH in de mails homofoob hebben uitgelaten. HIj maande de andere leden in zijn mails aan tot discretie. "Verklikking = de kogel of een nachtje alleen op de kamer met Christian Dutoit", zo luidde het.

Francken: “Ging om humor”

Hoewel Francken zich bij het uitlekken van de mails twee jaar geleden al verdedigde tegen de mails door te zeggen dat het om humor ging, haalt het cdH de zaak opnieuw aan om het ontslag van Francken te eisen.

"Extreem-rechtse bijeenkomsten organiseren is geen humor, het is strafbaar. Homofobe uitspraken in geschriften is geen humor, het is strafbaar." Voor het cdH moet Francken zelfs geen uitleg meer geven in het parlement, "maar in de rechtbank" en moet premier Charles Michel staatssecretaris Francken uit zijn regering zetten.