Katoen Natie bedrijf van het jaar 2014

Katoen Natie, de logistieke dienstverlener geleid door de Antwerpse ondernemer Fernand Huts, is uitgeroepen tot Onderneming van het Jaar 2014. De jury prees de indrukwekkende koers die het Antwerpse havenbedrijf volgt. De prijs werd uitgereikt door koning Filip.

Katoen Natie haalde het van vier medegenomineerden: bioscoopzaaluitbater Kinepolis uit Gent, de producent van hygiënische producten Ontex uit Aalst, lingerieproducent Van de Velde uit Wetteren en de producent van installaties voor groene energie Vyncke uit Harelbeke.

"Katoen Natie volgt een indrukwekkende koers, waar groei en personeelsontwikkeling prioritair zijn. Deze personeelsmotivatie zorgt ervoor dat er een constante en dagdagelijkse ontwikkeling is van nieuwe initiatieven, markten en producten", motiveert juryvoorzitter graaf Paul Buysse in een persbericht. "Op alle vlakken is Katoen Natie een succesvol bedrijf dat niet door één man gestuwd wordt, maar gedragen wordt door honderden enthousiaste medewerkers. De jury meende dan ook dat Katoen Natie op een vrij overweldigende manier heeft bewezen dat het de titel 'Onderneming van het Jaar 2014' verdient."

De logistieke dienstverlener werd opgericht in 1854. Het bedrijf groeide sindsdien uit tot een wereldwijde speler, met 150 terminals en logistieke platformen. Het bedrijf telt meer dan 10.000 medewerkers en realiseerde in 2013 een omzet van 1 miljard euro.

Het was de 20ste editie van de verkiezing "Onderneming van het Jaar", die de bedoeling heeft Belgische bedrijven te belonen voor hun goede prestaties.

Vlaams minister-president Geert Bourgeois reikte eerder tijdens het evenement de "Prijs van de Vlaamse Regering voor de Beloftevolle Onderneming" uit aan CMOSIS. De Antwerpse producent van beeldchips kon de jury overtuigen omdat hij "uitblinkt in technologische excellentie, nog heel wat groeipotentieel heeft, en een zeer mooie ambassadeur is voor het ondernemerschap in Vlaanderen".

Vorig jaar werd bouwbedrijf Willemen Groep gekroond tot Onderneming van het Jaar en ging het Aalsterse Medec, specialist in beademingsoplossingen, naar huis met de Prijs van de Vlaamse Regering voor de Beloftevolle Onderneming. Maandag al werd de titel van Franstalige Onderneming van het Jaar toegekend aan het babyvoedingbedrijf Belourthe uit Hamoir.

De Onderneming van het Jaar is een initiatief van consultant EY, de krant De Tijd en bank-verzekeraar BNP Paribas Fortis.