Oppositie eist debat over 'bom' Onkelinx

De beleidsverklaring van premier Charles Michel in de Kamer verliep niet van een leien dakje. PS-politica Laurette Onkelinx gooide een bommetje door de aanwezigheid van staatssecretaris Theo Francken op een verjaardagsfeest van Bob Maes dit weekend aan te kaarten. Maes collaboreerde in de Tweede Wereldoorlog met de nazi’s. De oppositie eist duidelijkheid.

De PS wilde dat de eerste minister publiek afstand nam van de activiteit van Francken, maar kamervoorzitter Siegried Bracke wilde niet ingaan op het onderwerp omdat het niet op de agenda stond. Ook na de toespraak laaide het debat opnieuw op, maar concreet werd er geen aandacht geschonken aan het voorval.

Karin Temmerman, fractieleider van de Kamer, vindt dat er dringend antwoorden gegeven moeten worden. “Als de oppositie iets vraagt, moeten ze dat kunnen vragen. Dat is de democratie, maar er is geen enkele kans toe geweest. We vragen aan Michel welke houding zijn regering aanneemt ten opzichte van dit incident.”

Of Theo Francken moet opstappen laat Temmerman in het midden. “Het is wel een probleem. Francken is staatssecretaris van Asiel en Migratie en het is de vraag of hij een humaan asielbeleid kan voeren. Wij willen daar een debat over met de partijen.”

Volgens fractievoorzitter van Groen Kristof Calvo heeft de regering een valse start genomen. “De collaboratie is een zwarte pagina in de geschiedenis, we moeten daar afstand van doen. Laat ons hopen dat we in de toekomst betere en ernstigere debatten gaan hebben dan dit.”