Patiënt in Brussel niet besmet met ebola

De patiënt die maandag werd opgenomen in het Brusselse Sint-Pietersziekenhuis, is niet besmet met het ebolavirus. Dat heeft een bloedonderzoek door een labo in het Duitse Hamburg uitgewezen, zo meldt de federale overheidsdienst Volksgezondheid. Wat de patiënt dan wel heeft, is niet bekend.

De patiënt was begin oktober in risicoland Guinee geweest en ontwikkelde bij thuiskomst koorts. Hij werd na overleg met de gezondheidsinspectie onmiddellijk overgebracht naar het Sint-Pietersziekenhuis. Daar werd hij in isolatie verzorgd in afwachting van de resultaten van de onderzoeken, maar bloedonderzoek in een gespecialiseerd laboratorium in Hamburg bevestigt nu dat de patiënt niet besmet is met het ebolavirus. Dat betekent dat er nu in België geen gevallen meer zijn waarbij gedacht wordt aan ebola, klinkt het bij Volksgezondheid. 

De Belgische gezondheidsautoriteiten hebben de ziekenhuizen en artsen op de hoogte gebracht van de procedures die ze moeten volgen wanneer ze met een patiënt geconfronteerd worden die mogelijk ebola heeft. "Dit geval heeft aangetoond dat de procedures tussen de verschillende actoren optimaal functioneren", klinkt het.