Chaos in Kamer nadat Bracke debat weigert

De beleidsverklaring van premier Michel in de Kamer is vanmiddag met een valse noot gestart. Nog voordat de nieuwe premier aan zijn verklaring kon beginnen, vroeg PS-fractieleidster Laurette Onkelinx uitleg over de heisa rond N-VA-regeringsleden Jan Jambon en Theo Francken.

Dat werd resoluut geweigerd door nieuwbakken Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA). Hij verwees naar het debat over de regeerverklaring, dat morgen plaatsvindt. “Ik stel voor dat we ons houden aan de agenda, het woord is aan de eerste minister”, klonk het.

PS-fractieleidster Laurette Onkelinx zei dat de regeerverklaring "in de grootst mogelijke sereniteit" moest kunnen gebeuren, maar stelde dat er "twee zeer belangrijke politieke feiten" gebeurd zijn: de verklaringen van N-VA-vicepremier Jan Jambon over de collaboratie en de aanwezigheid van N-VA-staatssecretaris Theo Francken "op de verjaardag van een nazi-collaborateur". Ze doelde op de aanwezigheid van Francken op de verjaardag van VMO-stichter Bob Maes.

"Geen agendawijziging"

Kersvers Kamervoorzitter Siegried Bracke (N-VA) zei dat de agenda niet gewijzigd zou worden, wat tot groot protest leidde bij de linkse oppositie. Toen even later ook Groen-fractieleider Kristof Calvo een vraag wilde stellen en ook dat door Bracke geweigerd werd, ontstak er minutenlang geroep op de oppositiebanken.

Premier Michel zelf kwam tussen. "Een regering die nog het vertrouwen niet gekregen heeft, kan zich moeilijk verdedigen. Ik stel voor dat we eerst de regeerverklaring doen. Eens we het vertrouwen hebben, zal ik uiteraard bereid zijn om te antwoorden op alle interpellaties", zei Michel, onder applaus van de meerderheidsbanken.