Levenslang rijverbod (X3) en toch rijden

38 verkeersveroordelingen, goed voor 61 maanden celstraf en drie keer een levenslang rijverbod. Toch werd een Brusselse bestuurder nadien nog maar eens achter het stuur betrapt met 1,8 promille in zijn bloed, in een onverzekerde wagen. De man werd maandag opnieuw veroordeeld tot een levenslang rijverbod en anderhalf jaar effectief. Van de 61 maanden celstraf die hij eerder opliep, heeft de man amper vier maanden ook effectief uitgezeten, zo is te lezen in verschillende kranten.

"Wat heeft het eigenlijk nog voor zin om straffen uit te spreken, terwijl ze amper worden uitgevoerd?", zei politierechter Dina Van Laethem in Halle na afloop van de zitting. "Natuurlijk is dit zéér frustrerend. Die man zegt dat hij amper een paar maanden in de gevangenis heeft doorgebracht. Geen wonder dat hij en andere beklaagden de indruk krijgen dat in België straffeloosheid heerst."

Op de vraag hoe het komt dat de man van al zijn opgelegde celstraffen amper vier maanden effectief in de cel doorbracht, had zowel de politierechter als de aanklager geen sluitend antwoord. Automobilistenvereniging Touring pleit er alvast voor om voortaan bij elk levenslang rijverbod de wagen in beslag te nemen.