Chinese verzekeraar neemt Fidea over

De Belgische verzekeringsmaatschappij Fidea komt in Chinese handen. Investeerder J.C. Flowers & Co verkoopt Fidea aan de Chinese verzekeringsmaatschappij Anbang Insurance Group. Dat maakten de bedrijven vanmiddag bekend.

De voormalige KBC-dochter kwam in 2012 in handen van J.C. Flowers toen KBC de activiteit moest verkopen als compensatie voor de overheidssteun. J.C. Flowers verkoopt Fidea dus 2,5 jaar later op zijn beurt aan Anbang, een belangrijke Chinese verzekeraar.

Voor Anbang is Fidea de eerste overname in Europa van een verzekeraar, vertelt Edwin Schellens, ceo van Fidea. Volgens de Fidea-topman was er heel wat interesse voor de Belgische verzekeraar. Hij wijst op de succesvolle verandering van KBC-dochter naar de 'stand-alone' positie die Fidea heeft doorgemaakt.

Fidea reageert verheugd op de Chinese overname. Met Anbang krijgt Fidea een heel sterke financiële aandeelhouder. "Onze ervaring gekoppeld aan hun financiële slagkracht geeft een bijzonder sterke combinatie", aldus Schellens. "In eerste instantie gaan we nu goed luisteren naar elkaar. Waar kan is een kruisbestuiving niet uitgesloten", aldus Schellens nog.

Fidea wil in eerste instantie de huidige 'stand alone' versterken, maar kan dankzij de overname ook verder groeien op de Belgische markt. Het managementteam blijft behouden, net als de naam Fidea.