Jejoen Bontinck vraagt vrijspraak

Voor de correctionele rechtbank van Antwerpen is vandaag de vierde dag van het terrorismeproces rond Sharia4Belgium van start gegaan. De voorbije weken kregen het openbaar ministerie en de verdediging van Fouad Belkacem en Elias T. al het woord en nu is het de beurt aan de advocaten van de overige beklaagden, al zal wellicht niet iedereen aan bod kunnen komen. Ook nu gelden weer verstrengde veiligheidsmaatregelen en is er veel politie aanwezig.

Zes beklaagden

Het aandeel van Hakim E. werd vorig week afgesplitst en de rechtbank besliste ook hem in observatie te stellen om na te gaan of hij toerekeningsvatbaar is. Daarmee blijven er nog zes beklaagden over voor wie er gepleit moet worden: Walid L., Jejoen Bontinck, Mohamed E.Y., Bilal E.M., Michaël Delefortrie en El Ouazna N. Fouad Belkacem en de meeste andere beklaagden zijn bij de start van de vierde procesdag aanwezig of worden voorlopig vertegenwoordigd door hun advocaat.

Bontinck vraagt vrijspraak

De advocaat van Jejoen Bontinck pleit als eerste. "Mijn cliënt wordt de bekendste Syriëstrijder genoemd, al is er van strijden niet veel in huis gekomen", stelde meester Kris Luyckx. Jejoen was in Syrië bruut ontwaakt uit zijn droom en legde bij zijn terugkomst uitgebreide verklaringen af bij de politie. Hij is de enige die zijn verantwoordelijkheid heeft opgenomen. Hij werd gedurende 200 uur verhoord en ging daarbij geen enkele vraag uit de vraag. Zijn verklaringen vormen de rode draad doorheen de bewijsvoering. Het openbaar ministerie zou hem op zijn blote knieën mogen danken", stelde Luyckx. Jejoen Bontinck vraagt de vrijspraak op basis van de onweerstaanbare dwang.

Roepende Belkacem

De advocaat zette vervolgens uiteen hoe Jejoen verzeild was geraakt bij Sharia4Belgium en hoe zijn moeder twee weken later al naar de politie trok, omdat haar zoon in recordtempo radicaliseerde. Jejoen liet zijn baard groeien, droeg een lang kleed, wou thuis niet meer eten, wilde zijn zusje bekeren, sprak veel over de dood en vertelde dat hij leefde voor zijn geloof en het hiernamaals. Een sociaal assistente die werd aangesteld, had sterk de indruk dat hij gehersenspoeld werd. Belkacem pikte dat niet en stond luid protesterend recht. Hij riep dat Jejoen een zedendelinquent en een verkrachter was en moest door de politie en zijn advocaten tot kalmte worden aangemaand.

Ook El Youssoufi en Walid L. willen vrijspraak

Na een korte schorsing was het de beurt aan Dimitri De Béco, de advocaat van Mohamed El Youssoufi, om te pleiten. Volgens De Béco is zijn cliënt op eigen houtje naar Syrië getrokken, los van Sharia4Belgium, maar is hij na een paar maanden teruggekeerd omdat hij zijn familie te hard miste. De openbare aanklager had voor El Youssoufi een celstraf van zes jaar gevorderd, maar De Béco vroeg de vrijspraak voor zijn cliënt.  Philippe Carsau vroeg op zijn beurt de vrijspraak voor zijn cliënt Walid L.

Drie extra dagen

Het proces wordt verder gezet op 20 oktober, 27 oktober en 10 november. Er moet nog gepleit worden voor Delefortrie en Houssein Elouassaki. Vervolgens volgen de replieken van de Openbare Aanklager. Ook de beklaagden zelf krijgen nog het woord.