Mogelijk laatste dag van terrorismeproces

Vanavond valt mogelijk het doek over het proces rond Sharia4belgium in Antwerpen. Daar staan 46 Syriestrijders terecht. De voorbije weken heeft het openbaar ministerie al straffen tot 15 jaar gevorderd. Vandaag is het de beurt aan de verdediging. Ook de advocaat van Jejoen Bontinck zal pleiten, tegen Jejoen is een straf van vier jaar gevorderd.

Vanavond valt mogelijk het doek over het terrorismeproces in Antwerpen. Maar liefst 46 Syriëstrijders staan er terecht. “Vandaag is het vooral uitkijken naar het pleidooi van de advocaat van Jejoen Bontinck”, vertelt VTM NIEUWS-reporter Nathalie Dyck. “Jejoen zal waarschijnlijk ook zelf praten.” Jejoen Bontinck heeft een speciale rol vervuld in het terrorismeproces. Er wordt vier jaar cel tegen hem geëist omdat hij heeft meegevochten in Syrië, maar langs de andere kant heeft hij de onderzoekers ook heel wat informatie gegeven. “Zijn advocaat zal waarschijnlijk daarop wijzen en een lichtere straf vragen.”

Opvallend is dat jihadisten vandaag een campagne hebben gestart tegen de mensen die terechtstaan in Antwerpen. “Ze noemen hen verraders, omdat ze volgens hen hebben samengewerkt met de politie”, vertelt Nathalie Dyck. “Ze roepen iedereen nu op om zoveel mogelijk filmpjes te verzamelen, dat hen in een nog slechter daglicht kan brengen.”