Man die Belg wilde onthoofden in de cel

Het gerecht in Brussel heeft de man aangehouden die een zakenman uit Anderlecht dat hij hem zou onthoofden, als hij geen 50.000 euro betaalde voor de Syriëstrijders. “Hij is aangehouden op verdenking van poging tot afpersing met een wapen en een wagen”, vertelt parketwoordvoerster Marie-Rose Broucker. “Of er een link is met terrorisme, is nog niet duidelijk.”

De zakenman werd naar eigen zeggen vorige week zaterdag aangeklampt door een onbekende die hem sloeg. Die zei tegen hem “dat hij geld had en moest betalen”. Maandagavond kwam de onbekende dan de zaak binnen binnen van de man en bedreigde hem met onthoofding als hij geen 50.000 euro zou ophoesten om de jihadisten te helpen in Syrië. Hij voegde daar aan toe dat hij het geld de volgende dag zou komen ophalen.

Zover kwam het niet, maar de zakenman diende donderdag wel een klacht in bij de Brusselse federale gerechtelijke politie. Die pakte binnen de kortste keren een verdachte op. “In het belang van het onderzoek geven we geen verdere commentaar over zijn motieven of over de omstandigheden van de feiten”, klinkt het.

Lees ook: Jihadi's dreigen met onthoofding Belg